Garmin Oregon 450 GPS navigáció teszt

Garmin Oregon 450 GPS navigáció teszt

Gyurgyó, 2011-11-01


Garmin Oregon 450

Öreg harcostárs. Megbízható, strapabíró, egyelőre igazi versenytársa nincs, esetleg az 550-es. Évek óta használom kirándulásokhoz, motoros túrákhoz kistestvérét a Dakota20-at. A vásárláskor azt gondoltam elég nekem a kisebb kijelző és tojok a lassú 1.0 USB-re, pedig sokkal nem volt drágább ez a nagyobb és gyorsabb (8,3cm átlójú, 2.0 USB) készülék. Az, hogy Garmin nem lehetett kérdés, minden tekintetben első számú a technológia. Igazából kicsit bosszant is néha, hogy igazi vetélytársa nem létezhet. Ez nyilvánvalóan megmutatkozik árában is.

A NaviGate Kft. jóvoltából teszteltem a 450-est. Sokan mások is megtették ezt előttem, igazából a legújabb Montana típus volt halálra jelölveJ de a túrám indulásáig sajnos nem érkezett meg Magyarországra. A Montanát úgy is reklámozzák: „szívós darab”, hát ebben hiba nincs az Oregon esetében sem. Mivel számomra szükséges és használatos tudásban kb annyival bír mint a Dakota sok újdonságra nem számíthattam. Világjáró szemmel nézve a tulajdonságait abszolút negfelelő szerkezet. Motoron most már tudom mennyivel jobb ez a nagyobb kijelző, azt gondolom optimális a mérete, legalábbis nekem épp megfelel. A kormányra biciklis tartóval rögzíthető ami nem drága mint az autós szettek.

Miért nem motoros GPS-t használok? Drágább és nem elég praktikus. Csak motoron használható jól, saját akksija van, túl nagy a mérete, minden egyéb előnye mellett számomra ez túl sok hátrányt jelent. Általában a Garminról jó a véleményem bár sajnos a térképeket illetően erős hiányosságok vannak. A világ távolabbi(?!) részeiről nincs itthoni forgalmazóknál elérhető hivatalos adatállomány. Oroszország, Grúzia, Örményország és még sorolhatnám. Tehát torrentezhetsz és hackelhetsz ha mondjuk épp olyanra van szükséged. Ezen okból csupán egy teljes európa térképpel indultam ami Törökországban is jól navigált. Azért itt már voltak pontatlanságok (Pl Isztanbul). Tovább keletre a BaseMap jól használható (mint bárhol) ha van az embernek tapasztalata és önbizalma, na meg egy papír térképe.

Hozzáteszem igazi túrára nem elégséges sohasem egy GPS, kis méretű képernyője miatt átnézeti kép alkotása nagyon macerás, fölösleges kínlódás. Az autós komfort GPS-ekkel szemben hátrányuk még a „kirándulós” modelleknek az útvonaltervezés menüből. Működik persze csak bonyolultabb. De ha ezek a problémák komolyan foglalkoztatnak valakit az inkább el se induljon otthonról. A Dakotával jártam Afrikában is ahol a Budapest-Bamako rally saját készítésű térképet biztosított az érintett útvonalakra, kaland kategóriában ez szinte fölöslegesnek bizonyult. Afrikában a szaharai rész sajátossága, hogy mérsékelten bonyolult az úthálózat. Vagy van út vagy nincs, és ezt gyengébb képességűek is hamar felfogják helyzetbe kerülve. A GPS bárhol képes a pozíciót meghatározni a glóbuszon kivéve a barlangokat és a nagyon sűrű erdőt. Mivel beépített 3 tengelyes iránytűvel rendelkezik az eszköz, nem a túlélés a használat tétje normál körülmények között. Szerintem ez többnyire elegendő , már-már luxus ha térkép is van benne. A városi használat során az ember elkényelmesedik, amikor kikerül a vadonba kiderül, hogy megfosztotta magát tájékozódási képességeitől. De elég ha csak otthon felejtette a GPS-t, máris nyomorultul eltéved. Mert megszokta a kényelmes használatát.

De pár mondatot szóljunk a konkrét típusról. A korábbi tesztek eredményeit csak megerősíteni tudom, tényleg vízálló, tényleg bírja az ütést (plusz a rázkódást motoron), képernyője nehezen betörhető a készülék ház kialakítása miatt. Apropó képernyő. Itt azért volna mit javítani. Sajnos némely hírekkel ellenkezőleg napfényben tükröződik a transzflektív folyadékkristályos képernyő. Erre nem találtam még megoldást, talán jó fólia kellene, vagy pont az rontja le a képernyő egyébként jó tulajdonságait. Ha nem ragasztasz rá védőfóliát a vásárlást követően azonnal, igen könnyen használhatatlanná válik simán zsebben hordva is a karcolódó kijelző miatt. Amit sajnos cserélni nem lehet mivel nincs előlapja! Ez továbbra is érthetetlen számomra. (Megtörtént eset alapján…)

AA elemekkel/akksikkal üzemeltethető, vigyázni nem kell rá, hülyebiztos. Az elemek/akksik paramétereitől és állapotától függően nagyon jó üzemóra időt tud produkálni. Arra sajnos nem alkalmas, hogy a készüléken keresztül töltsük is az akksikat. Nem tudom milyen kartell érdekei miatt van ez így. Ha valaki először vesz a kezébe hasonló kütyüt, eltart talán egy darabig amíg megszokja a használatát utána viszont elválaszthatatlan társként gondol majd rá. Jómagam állandóan magamnál tartom a zsebkésemmel és a tűzgyújtó eszközzel együtt. Az említett biciklis tartó olcsó ugyan de a motoron hamar tönkremegy a rázkódástól és ehhez nem biztos, hogy terepre is kell menni. A készülék hátlapja (Dakota) is megsínyli ezt az igénybevételt a műanyag sínes rögzítési megoldás miatt. Fém betétekkel egyszerűen ki lehetett küszöbölni ezt a hibát, a 450-essel már nem volt ilyen gondom. Ha motoron szeretnéd használni kapható hozzá direkt profi kulccsal zárható fém tartó is eszeveszett áron. Persze a minőséget meg kell fizetni (TouraTech). Ennek szerintem nagy hátránya, hogy nem tudod levenni egy mozdulattal a konzolról. Ugyanez előnye is lehet illetéktelenek esetében. Persze nem motorra van tervezve de kerékpáron is hasonló kihívásokkal kell megküzdeni. Autóban is használható (jó drága műanyag konzollal) de nem fogsz rajta nevetni vezetés közben mert nem tud tökéletlen celeb hangokon navigálni. (Ha mégis, elég fura a humorérzéked. Bár én ismerek olyat aki táncolt a rádió időjárás-jelentés szignáljára. Ezt valami hasonló elmeállapotban elképzelhetőnek tartom.) Tulajdonképpen semmilyen beszédhangon se tud, csak csipog mint R2D2. Mindez motoron feledhető mert úgysem hallanád, de hát nézni kell a képernyőt, nem vakvezető kutyát drótoztál a szamárra.

A gyalogos felhasználást tekintve jól jön egy alkalmas felső zseb túra közben mert ha a nyakadban viseled egy-egy lendületes irányváltás közben erőteljesen tarkón tud csapni a körülmények szerencsétlen alakulása eseténJ, mivel súlya azért van. Ezt nem rónám fel hibájának. A domborzati térkép használata is igényel némi jártasságot, autós használatkor a fedélzeti computer jól látható tetszőlegesen beállítható ablakokban hasznos dolog lehet ha pl két éve nem működik a kilóméterórád. Repülni és hajózni nem használtam, alkalmas rengeteg olyan dologra amit sosem fogok kihasználni. Az érintőképernyője motoros kesztyűben is használható!

MikroSD kártyával működik, ennek lehetséges kapacitása meghaladja bármely felhasználó tárhelyszükségletét a térképeket illetően. Érdekes hibajelenség, hogy a fém sínben a készülék belsejében elhelyezkedő memóriakártya (mint a SIM kártya) rosszul is behelyezhető, csak annyira, hogy ne érzékelje a gép. Olyan kontakthiba féle. Ez a modell fényképezni ugyan nem tud de terhelheted a memóriát képekkel is és nézegetheted. Ez hasznos is lehet pl. geocaching esetében, a koordinátához esetlegesen feltöltött kép információk miatt.

Sokan dícsérik a GPS gyorsaságát, motoron azért néha lassú a reagálása, a mai napig be tudok nézni egy-egy letérőt, főleg városi használat közben. Vezeték nélküli megosztásra is alkalmas.

Azt gondolom az én sajátos (motoros) felhasználási módomban is megfelelő társ, gyengéje a sérülékeny kijelző az én szempontjaim szerint. Összességében örök élet meg egy nap, a felsorolt gyengék használat közben igazi hátrányt nem okoznak az idő távlatában anekdotákká szelídülnek.

Kíváncsi vagyok, hogyan fogják továbbfejleszteni ezt a változatot. 5-ből 4,5, csak mert nem tökéletes.

Copyright Kondor Túra Társaság 2022 - Minden jog fenntartva.