Olympus Tough-8010 Digitális kompakt kamera teszt

Az Olympus jóvoltából a túrán alkalmam volt tesztelni legújabb vízálló készüléküket. Az interneten elérhető több teszt is, végigolvastam párat és nem volt nehéz megérteni mi az ami hiányzik belőlük. Kifejezetten outdoor felhasználásra kifejlesztett gépről beszélünk, az íróasztal teszt fontos információkat fed fel az, ergonómia, optika, LCD kijelző, video vonatkozásaiban vizsgálva a kütyüt. Ok de mindez hogyan működik „élesben”?

Olympus Tough-8010 Digitális fényképezőgép Az Olympus jóvoltából alkalmam volt tesztelni legújabb vízálló készüléküket. Az interneten elérhető több teszt is, végigolvastam párat és nem volt nehéz megérteni mi az ami hiányzik belőlük. Kifejezetten outdoor felhasználásra kifejlesztett gépről beszélünk, az íróasztal teszt fontos információkat fed fel az, ergonómia, optika, LCD kijelző, video vonatkozásaiban vizsgálva a kütyüt. Ok de mindez hogyan működik „élesben”?

Gyurgyó, 2011-11-02


Por és vízálló szerkezet, bizonyos határokon belül az ütést is bírja. Eloxált alumínium háza ellenállónak tűnik a viszontagságokkal szemben, egyéb műszaki paraméterei ránézésre alkalmassá teszik egy Kaukázus expedícióra. Lássuk hát a gyakorlati tapasztalatokat.

Működött, túlélte. Ultra kompakt gép mezei felhasználóknak bár menürendszere szerintem nagyon jó, rengeteg beállítási módra ad lehetőséget. Ezért ha van kedve valakinek bíbelődni a beállításokkal megteheti. Volt alkalmam elég széles spektrumban tesztelni a gép strapabírását, funkcióit, víz és porállóságát a gyártó által meghatározott paraméterek határain. Tehát igen komoly igénybevételről beszélhetünk. Vízálló. Nem csak az esőt, csapadékot bírja zokszó nélkül, hanem a megadott 10 m-es vízmélységet is. Nyomásmérővel is rendelkezik ami talán fölösleges extra. Kipróbáltam egy Fekete-tengeri roncsmerülés alkalmával, a videó üzemmódban is kiválóan működött (csak HD). Amatőr élménygyűjtőknek megfelelő minőségű képeket lehet vele készíteni. Meglátásom szerint ha a víz alatti használhatóságot sikerülne 20 m-ig megoldani számos hobbi búvár szívesen választaná ezt a típust, hiszen sok merülés ebben a mélységben történik. Tehát valóban nem csak strandolni lehet a masinával.

Mivel sisakkamerám bekrepált egy esés következtében a túra második napján tulajdonképpen az összes képet és videót ettől kezdve ezzel a géppel voltam kénytelen készíteni. A motor kormányára erősített félbevágott slagot használtam jobb híján tartószerkezetnek. A road videó kategóriában nem fogok indulni a felvételekkel, sajnos a rázkódás csillapítás nem volt elégséges. Megjegyzem semelyik másik gép nem tud többet e tekintetben.

Menet közben kapott esőt, sarat, port és ne felejtsük el a rázkódást mint extra igénybevételt. A zoom-ját kicsit gyengének találtam a gomb érzékenysége és a reagálási idő miatt és hibái is vannak a gépnek. Navi gombjai nem a legegyszerűbben kezelhetőek, meg kell szokni. A Kaukázus lábainál szubtrópusi a klíma, és nagy bosszúságomra ebben a környezetben bepárásodott az objektív.

A kijelző nagyon jó, valóban tükrözödésmentes, nagyobb nem is lehetne viszont nem elég ellenálló. Értem ez alatt, hogy karcolódik a „HC III” elnevezésű háromszoros bevonata és hasonló felhasználási körülmények között talán a plusz fólia sem fog elegendő védelmet nyújtani. Sosem értettem miért nem alkalmaznak strapabíróbb védelmet akár telefonok vagy gps-ek esetében is. Talán mert laborban tesztelik. Akkumulátorai sosem lehetnek elég jók, szerintem egy ilyen technikának AA akksikkal/elemekkel is kellene tudni működni. Ez a legelterjedtebb típus, a világ minden részén használják, megveheted benzinkúton vagy bárhol. Menet közbeni töltésem volt (USB-n keresztül) és három akksival indultam el, amiből egy tönkrement sajnos mert nem bírta a kipufogó melegét. Maga a gép egyébként a gyári adatok szerint -10 fokig is használható, ez elég széles hőmérséklet tartományt jelent.

Mikro SD kártyára rögzíti az adatokat, ezt érdemes figyelembe venni az út során egyébként használatos eszközök tekintetében. Nem mellesleg belső memóriája 2 GB. Kikapcsoláskor az optika előtt záródó fémlap furcsa módon elmozdítható. 14 megapixeles felbontása több mint szükséges.

Érdemes még szót ejteni egy „újdonságról” mégpedig a beépített GPS-ről. Nem igazán foglalkoztatott a dolog az út során. Viszont amikor a fotókat rendezgettem felfedeztem milyen praktikus lehet pl a Picasában hozzárendelni a gép által rögzített koordinátákat a képekhez. Google térképpel működik együtt. Tudja az arcfelismerést és egyebeket, ha felkeltette a gép az érdeklődésedet érdemes a műszaki paramétereknek utánanézni vásárlás előtt. Nem olcsó de jó választás.

„Csak” egy kompakt gép de összességében elégedett vagyok vele, strapabíró, jól összerakott szerkezet. 5-ből 4-esre értékelem.

Copyright Kondor Túra Társaság 2023 - Minden jog fenntartva.