Olympus TG 2 teszt

...Az Olympus kalandálló kameráinak csúcsmodellje, a TG 2 társaságában barangoltam kicsit az erdei utakon...

Első rész, Mountain Bike A nagy szerelmek fontosak az ember életében. Randizási tippeket nem fogok adni senkinek, inkább az én két szerelmemről, a fotózásról és a kerékpározásról fogok írni. Az Olympus kalandálló kameráinak csúcsmodellje, a TG 2 társaságában barangoltam kicsit az erdei utakon.

Regős Bálint, 2013-08-05


A kerékpározás szinte mindenki életében szerepet kapott. Az első megtett méterek, pótkerék vagy segítő kéz nélkül ,felejthetetlen élményeket adtak. Van aki sikerélményt, van aki horzsolásokat szerzett. Én szerencsére az első táborba tartozom, talán ezért is alakulhatott ki ez a szerelem a későbbiekben. Manapság az erdők ösvényeit járom, néha megállva egy pillanatra, hogy jobban elmélyülhessek az engem körbevevő táj szépségében. Szeretem az erdő illatát, ami a földből, a növényekből árad. Szeretem az erdő intenzív csendjét, ami nem süket hangnélküliség, sokkal inkább a bántó zajok hiánya. Szeretném ha ezek az érzések mindig körbevennének, de csak az élményeket vihetjük haza. Esetleg a látvány egy kis szeletével érdemes megpróbálkozni, az segíthet a többi felidézésében.

Kerékpárral a hegyek között, az erdei utakon gurulni, könnyeden, csomagok nélkül, szabadon. Csúcs ez az érzés. Kell szerszámkészlet, kulacs víz, egy szelet csoki vagy energiaszelet, telefon, kulcscsomó, igazolvány. Ez a minimum csomag, a szükségességét nem kell magyarázni. Kis rutinnal mindezek hátizsák használata nélkül is nálunk lehetnek, nagyrészt a kerékpáron elhelyezve. Az emberben viszont ott motoszkál, pláne ha szép helyeken jár, hogy mindezt jó lenne lefotózni. Persze most már a legtöbb telefonban ott a fényképezési lehetőség, de a legjobbak is elmaradnak még egy igazi fényképezőgép teljesítményétől. Egy nagy tükörreflexes gép tökéletes a művészet szabad szárnyalásának kiteljesedéséhez, de igazán nem praktikus amikor egy nagyot perecel az ember egy kiálló gyökér segítő szándékának engedve. A drága fénygép megsemmisüléséhez vezethet egy egyszerű esés is. Ezen kívül nagy és nehéz is. Tehát nem jó választás. Ilyen körülmények közé valami praktikus, könnyen kezelhető, esetleg a viszontagságokat is jól viselő fényképezőgépre van szükség, amit nem mellesleg a család többi tagja is könnyen és örömmel használhat.

Induláshoz készülődve, a fent felsoroltakon kívül, tehát egy Olympus TG 2 fényképezőgépet is elcsomagoltam. A készülék első ránézésre elpusztíthatatlanak tűnik. A leírásban a funkciókat böngészve pedig kifejezetten lelkesítőek a tulajdonságai. A fényképezés, a képek szerkesztése, effektezése gyerekjáték. Ezen kívül: panoráma fotózás, időzítő, videó felvétel, beépített GPS, stb., felsorolni is sok lenne. Ez ügyben érdemes a gyártó honlapját megnézni.

A Budai-hegység változatos terepét választottam magamnak, ott próbáltam ki élesben ezt a gépet. "Sajnos" szép, napos idő várt, ezért a dagonyázást nem próbálhattam ki vele. Azért a porból és ütésből (igen, estem is) megkapta ami jár neki, de nem izgatta magát, semmi nyoma vagy hatása. Fotóztam fűt, fát, virágot, tájat, embert, tárgyat, mozgást.

Nagyon szépek már automata módban is a képek, és ha volt kedvem még variálhattam a kivételesen látványos effektekkel vagy egyedi beállításokkal. Volt. Nagyon élveztem hogy nem kellett mélyen elásnom valami bombabiztos táskába, hanem csak simán zsebre vágtam, a csuklópántját egy kis karabinerrel a nadrágomhoz rögzítettem. Ha kellett gyorsan használatra készen állt, de közben a zsebemben sem volt kényelmetlen. Méretre nem kicsi, de a forma jól eltalált és nem áll ki semmi hegyes belőle, ami zavarhatna. A súlya is csak annyi hogy érezzem megvan még, illetve jelzi az anyagmennyiséget, ami gondoskodik a tartósságáról.

Kipróbáltam akciókameraként is, bár nem az. A bicaj kormányára szigetelő szalaggal rögzítettem, és úgy mentem vele egy keveset miközben videót vett fel. Azóta már tudom hogy egy speciális akciókamera sem csinál sima felvételeket kormányra rögzítve, durva terepen. Egy keveset mentem vele sima, döngölt úton. A tapasztalataim alapján igenis lehet vele látványos akciókat rögzíteni. Szerencsésebb lett volna sisakra, vagy még inkább, mellkasra rögzíteni. Ezt a kísérletezést meghagyom már másnak. A lényeg: videó felvétel közben nem lesz a felvétel kocsonyás mozgású és a nagy látószög amit tud, már elegendő ilyen célra is. Azért hogy némi negatívumot is megemlítsek, ki kell emelnem a sosem elegendő akkumulátor kapacitást. Egy hosszabb úton, a GPS track rögzítő (!) funkció használata mellett szükség van pót akkumulátorra is. Amivel nem sikerült még megbarátkoznom, az a bekapcsoló és exponáló gomb túlzott közelsége. Előfordult, hogy kép készítése helyett sikerült kikapcsolnom a gépet. A készülék megvásárlásával kapott lehetőségek tovább bővíthetők a külön megvásárolható kiegészítők használatával. A sok lehetőség közül csak a nagylátó- vagy tele- előtéteket emelném ki. Ezek a vízállóság megtartása mellett használható, akár a vízben cserélhető, kiegészítők.

Összefoglalva a tapasztalataim, a látszatnak megfelelően tényleg strapabíró szerkezet, amit minden olyan időjárási és terepkörülmények között használhatunk amit MI kibírunk. Legyen az hegyikerékpár bármely évszak szeszélyei közepette, de akár síelés, barlangtúra, tengerparti nyaralás vagy egy össznépi családi ünneplés.

A következő teszt alkalmával a föld alá visszük a masinát!

Copyright Kondor Túra Társaság 2023 - Minden jog fenntartva.