Hóbagoly Party 2013

Gyurgyó, 2013-02-23


Idén 3. alkalommal került megrendezésre a Hóbagoly Party, a híres-hírhedt németországi Elefantentreffen mintájára. Az eredeti német változatot 1956-ban (!) rendezték meg először. A nevet a legendás Zündapp KS 601 motorról kapta, amelyet két színben gyártottak, a népszerűbb a zöld változat volt, Grüne (zöld) Elefant-nak becézték. Akkoriban ez igen kedvelt motor volt Németországban, elsősorban nagy nyomatéka miatt.

Az első találkozó igazából egy kertben volt 3 évvel korábban, de az nem minősül rendezvénynek. 56-ban csupán 20-an voltak, Stuttgartban, de 1961-ben már ezren vettek részt, lassan kinőtte magát a rendezvény. Az évek során sok balhé is kialakult az Elefantreffen körül, volt halálos áldozat (1977), betiltás, helyszín-, és rendező-változások. 1989 óta Solla ad otthont a bulinak a bajor erdőben, ahol a hó garantált minden évben. Az idei 57. Treffen-re majd 3500-an mentek el, a legtávolabbról egy Volgograd-i krapek érkezett mintegy 3300 km-t gurult két keréken, hogy részt vehessen a találkozón.

Tehát az Elefantentreffenhez hasonlóan a Hóbagoly Party egy téli motoros találkozó, ha tetszik őrülteknek, finomabban fanatikusoknak, némi elszántságot mindenképpen igényel. Talán pár év múlva vetekszik majd a nagy előddel is… De ne feledjük megemlíteni a Pingvin Találkozókat, melyeket Bodajkon rendeztek anno.

A februári időpontban fagyra, hidegre jó eséllyel lehetett számítani, bíztunk a hóesésben, vagy a csapadékmentes időjárásban. A kettő közötti állapot a legkellemetlenebb… bejött. Volt havazás az első napon, a másodikon pedig hideg eső tette próbára a résztvevőket.

A találkozó helyszíne már hagyományosan egy Cserépfalu melletti rét, az Ördög-sziklánál, a Bükk alján. Az állandó programkínálatban a bográcsozás és pancsizás a bogácsi thermál fürdőben nagyon csábítóan hangzik. Természetesen éjjeli szállás sátorban. A társaság magja Észak-, Észak-Kelet Magyarországról és Budapestről jön össze minden évben, idén Székesfehérvárról és Tatáról is érkeztek Hóbaglyok, Ezúton is köszönet a lelkes szervező gárdának, akik lehetővé teszik évről-évre, hogy az illusztris társaság összejöhessen. Minden alkalommal vannak új csatlakozók a törzsgárdához, reméljük egyre népesebb lesz a kompánia, idén összesen kb 50 fő tette tiszteletét a péntektől vasárnapig tartó eseményen.

Az első nap, péntek (mint rendesen), most is a bemelegítésről szólt, a havas éjszakában a viszontlátás örömének következtében a kereskedelmi mennyiségű pálinka készlet rohamos fogyásnak indult. Ezt a szombatra elolvadó hó alól előbukkanva félreérthetetlenül jelezte a sátrak közötti rókák sűrűsége. Íme az egyik Hóbagoly alapkészlete, a hideg elleni védekezést ugye nem lehet félvállról venni...

Eme jeles alkalom tehát hőseink, BB Kapitány és Gyurgyó számára kihagyhatatlannak tűnt. A Kapitány frissen szerzett ETZ-jének első hosszabb útja volt ez, Gyurgyó pedig az Eu-Cool kalandból nemrég hazatérve végre társakra találhatott.

Pénteken országosan havazott, de a motorosok nagy része már megérkezett a táborhelyre.

Sajnos Gyurgyó péntek reggeli indulási terve kudarcba fulladt az Írország óta kísértő kontakthiba miatt, félnapi kínlódás után a hóesésben Nagytarcsánál vissza kellett fordulnia, és az is már csak segítséggel sikerült. Azonban minden rosszban van valami jó; végre kiderült hol a baj, és a javításra is sor kerülhetett. A Kapitány eleve szombatra tervezte a startot, így együtt vághattak neki az útnak a kalandorok, kiegészülve Kapitány barátnőjével, Dalmával, aki utasként vállalta a kihívást.

Szombaton a havazás abbamaradt, borús, nyirkos reggel virradt. Kapitányék rendesen beöltöztek, felkészülve a várható mostoha időjárásra. A sátor, amit magukkal vittek viszont már igencsak viharvert állapotban, néhol anyaghiányossággal is küszködött. Igazából csak arra volt jó, hogy az ember nyáron beledobálja a dolgait. Szerencsére csak Kapitány szállása volt éjszakára, Dalmának a faluban sikerült szállást szerezni. Azért a mínuszban alvás mégsem nőknek való.

Kapitányné utasként volt felelős az ETZ hátuljára felszigetelőszallagozott kazettás magnóért, mivel az volt a leggyatrábban felrögzítve, tehát fogni kellett út közben. Otthon nem hagyhatták, mert muzsika az kell egy ilyen partyra, és inkább ez a kis kellemetlenség a szállítás miatt, minthogy a Kapitány énekeljen kappanhangján. Az Mz sajnos többször is kényszerpihenőt csinált apróbb kontakthibák miatt, és igen csak erőlködött egy-egy nagyobb dombon felfelé is, a szembeszél is igazi kemény ellenfélnek bizonyult. Az első kényszerpihenő már Gödöllőn bekövetkezett. Nem volt túl biztató kezdet, de a hiba sem volt komoly szerencsére.

Nagyjából 100-as utazó tempóban haladhatott így a két motor. Az egyetlen tervezett hosszabb megálló a visontai lignitbányánál a 3-as út mellett volt, Gyöngyös után. Szépnek nem lehet nevezni, de érdekes a külszíni fejtés, a mai napig üzemelő bányában. Igaz a gépek nem dolgoztak éppen.

Az eső végig üldözte a kis csapatot, innen már nem volt menekvés. 4 óra múlva azért elázva ugyan, de egyben megérkeztek Bogácsra, ahol a strand előtt találkoztak először a Hóbaglyok felüdült motoros különítményével, akik épp az előző éjjeli fagyot és alkoholt párologtatták ki a thermál vízben magukból. Épp végeztek, tehát innen együtt mehettek a 10 km-re lévő táborba, egy időre az eső is elállt. A fogadtatás baráti volt, de az időjárás nem akart kegyelmezni. Még a motyók is a motoron voltak mikor az eső megint csak rákezdett. Gyurgyó rutinosan hamar tábort vert, míg a Kapitány bénázott a teszkós sátrával.

A többiek is felvették a harcot a természettel, és két kocsi közé ponyvát húztak, amit fa rudak feszítettek, támasztottak alá. A szél igencsak cibálta a hevenyészett esővédőt, de kitartott másnapig. Mindvégig közösségi térként, azaz társalgóként funkcionált. Lassan a tábortűz is erőre kapott, amire a szakács különítmény vigyázott, míg a többiek fürdőztek. Így nem is volt olyan reménytelen a helyzet, a finom székelykáposzta már rotyogott a bográcsban. Ahogy az illata körbejárta a tábort úgy járt kézről kézre a maradék házi pálinka is. Volt, aki forralt bor projekten dolgozott, míg mások elmentek fa utánpótlásért. Mindenki tette a dolgát lankadatlan jókedvvel.

Kívülről nézve igen csak furcsa lehetett, ahogy egy csomó ember az erdő szélén kuporog egy ponyva alatt, az alkalmi menedék körül pedig sátrak és motorok állnak.

Ment a sztorizgatás, ismerkedés az első bálozókkal (mint Gyurgyó). A társaság egy része az MZ klub tagjai közül való volt, akadt itt sítalppal felszerelt Varadero, oldalkocsis MZ, és öreg BMW is.

Ahogy esteledett a társaság újból felkerekedett a bogácsi strandra, kihagyhatatlan élményként számítva az éjszakai fürdőzésre. Ami mindenkinek nagyon jól esett az biztos. 3 óra áztatás következett hát a strandon, bár már a második órában péppé főtt a csapat egy része.

A medence mellett megjelent az öreg harmónikás is, aki múlt évben is szórakoztatta a csillagos ég alatt a táborlakókat. Akkor is véletlen volt a találkozás. Meg is született az újabb alku, hogy ha vége a fürdőzésnek, a táborban szeretettel várják megint a művész urat, természetesen honorárium fejében. Sajnos az öreg valahogy elkeveredett, és mire a tábor közelében végre megjelent a szakadó esőben recsegő simsonját, szinte hajnal volt már, így az előadás fuccsba ment. Akik hallották már, leginkább izéhez hasonlították a művészetét. Lassan nyugovóra tért mindenki. Dalmát bevitték a szállásra, a Kapitány meg vacogott a többiekkel, de aztán muszáj volt a zuhogó esőbe újra kimenni és befeküdni a ronggyá ázott sátrába. A birkabőr amin feküdt csucsogott a vízben és hiába volt a gumicsizma is, mert a víz csak utat talált a zoknijáig. (Ha tudta volna hogy 10 pár zokni volt a málhában a feje alatt…)

De csak eljött a reggel és mindannyian életben maradtak. (Záró epizódként a programleírásban vasárnap a halottak búcsúztatása szerepelt.) A Kapitány nem csak élt, de erősebbnek érezte magát, mint valaha, ezért egy tűzjárásra is vállalkozott. Az időjárás nem tudta elrontani a hangulatot. Jó volt tudni, hogy aki itt volt, az a sok jó ember mind igen életképes is. Az egyik Hóbagoly például egy 125-ös TS-sel érkezett Kisvárdáról úgy, hogy fóliát kötözött maga elé és a szakadó hó sem volt állíthatta meg, még kisebb esések árán sem.

Tehát elszánt emberek találkozója a Hóbagoly Party minden évben, aki érez magában hasonló buzgalmat, keresse az infókat, érdeklődjön, itt új (motoros) barátokra lelhet, ez egy igazi jó közösség!

Hajrá Hóbaglyok!

Copyright Kondor Túra Társaság 2024 - Minden jog fenntartva.